Sysäys x Vita Nuova: Utopiailtamat

Mitä: Utopiailtamat
Missä: Tahmelan huvila
Milloin: 17.8.2024 klo 15-22
Paljonko maksaa: 10-25 € rahatilanteen mukaan (lisäksi pienituloisten 5 euron lippuja on myynnissä rajoitettu erä)

Utopiailtamat on yhden päivän minifestari lauantaina 17.8.2024 Tahmelan huvilalla, Tampereella. Luvassa on kolme ihastuttavaa artistia, vegaanisia lettuja, unelmoiva open mic ja puheenvuoroja utopioista.

Utopiailtamat syntyivät kahden toisenlaisesta tulevaisuudesta haaveilevan kollektiivin, Sysäyksen ja Vita nuovan yhteistyönä. Utopiailtamat on lempeän lämmin vastaisku eristäytyneisyyttä, toivottomuutta, välinpitämättömyyttä ja luovuttamista vastaan. Ilta katsoo maailmaa queeristi vinoon ja etsii tietoon perustuvaa toivoa, elämää kapitalismin raunioista, vastarintaa ruokkivaa kipinää – ja muistuttaa, ettemme ole voimattomia, onhan meillä toisemme.

Tule tekemään ja elämään kanssamme todeksi utooppista iltaa!

Liput

Osta ennakkolippusi täältä. Lipun hinta 10-25 e maksukyvyn mukaan. Lisäksi myynnissä rajoitettu erä 5 euron hintaisia pienituloisten lippuja. Varaa pienituloisen lippu sähköpostitse osoitteesta sysayskollektiivi@gmail.com.

Jäljellä olevat liput myydään tapahtumassa.

Tapahtuman aikataulu

15:00-22:00 Kollektiivinen Unelmakartta -työpaja
15:00-22:00
Zinetyöpaja

15:00 dj emotional labour
16:00 utopia-keskustelupaneeli
17:00 unelmoiva open mic
18:00 ITE EEROLA
19:00 Lempi Elo
20:00 Elsi Sloan
21:00 dj emotional labour

Työpajat

Läpi illan avoinna olevat Unelmakartta- ja Zine -työpajat tarjoavat paikan hengähtää, näpertää, päästää luovuutesi irti ja antaa äänesi kuulua visuaalisesti.

KOLLEKTIIVINEN UNELMAKARTTA

Yksilökeskeisessä yhteiskunnassamme unelmakartat esitetään usein työkaluna, jolla visioida oma henkilökohtainen menestys ja unelmien kulutuskohteet todeksi. Utopiailtamat antavat unelmakartoille toisenlaisen merkityksen.

Työpajassa askartelemme kollaasitekniikalla ison, yhteisen unelmakartan, jossa hahmottelemme utooppista tulevaisuutta meille kaikille.

Utopiat ovat nykyisyyden vastakuvina, joiden tehtävä on kuvitella, mikä kaikki voisi olla toisin. Työpajassa jokainen voi lisätä karttaan omat utukuvansa, jatkaa eteenpäin siitä, mihin toiset jäivät tai nivoa yhteen haavekuvien välisiä aukkoja.

Loppuillasta kartta ehkä näyttää jaetulta utopialta.

ZINETYÖPAJA

Zinepajassa taittelemme ja teemme 8-sivuisia söpöjä mutta vaarallisia pienlehtiä.

Zinejen eli omakustanteisten pienjulkaisujen juuret ovat internetiä edeltävän ajan aktivismissä. Rasismin vastaisissa liikkeissä, punkissa, feministisessä Riot grrrl:ssä, queer-yhteisöissä. Zinejen kautta tekijät ovat antaneet itse itselleen äänen, jota valtamedia tai muu yhteiskunta ei ole heille suonut.

Käsintehdyt teokset ovat intiimi tapa tutkia yhteiskuntamme tabuja ja normeja. Niiden sanoma leviää kädestä käteen, ja pieni kirjanen on niin vastustamattoman suloinen, että sen haluaa avata heti. Eikä zinen tekeminen vaadi kynää ja paperia ihmeellisempiä resursseja.

Mutta mikä zine sitten ja ja osaanko minä tehdä sellaisen?

Zine on anarkistinen leikkikenttä: sen kauneus piilee siinä, ettei sillä ole sääntöjä, julkaisijaa tai editoria. Zine voi olla manifesti, sarjakuvaa, kollaasi, runoa, fanitusta, politiikkaa, muistoja – sekoitus näitä kaikkia, tai mitä tahansa muuta. Zine syntyy tutkimalla. Tule työpajaan taittelemaan pieni vihkonen ja katso, minne ajatuksesi kynän kuljettavat.

Paneelikeskustelu

Mistä löytää lohtua kriisistä toiseen kulkevan myöhäiskapitalistisen yhteiskunnan raunioissa? Utopioista haaveileminen haastaa meidät kuvittelemaan parempaa tulevaisuutta ja arvioimaan nykyisten rakenteiden rajoituksia. 

Vita Nuova -kollektiivin jäsenet keskustelevat utopioiden merkityksestä, niiden inspiroivasta voimasta ja haasteista. Paneelissa harjoitellaan haaveilemaan ja pohditaan utopioiden luonnetta. Ovatko ne nykyisyyden vastakuvia vai toistaiseksi toteutumattomia ihanteellisia yhteiskuntia? Miten pohtia vaihtoehtoja talousjärjestelmässä, joka uskottelee meille ettei vaihtoehtoja ole? Toimivatko utopiat innoituksen lähteinä ja keskustelun avauksina oikeudenmukaisuudesta, vapaudesta ja hyvinvoinnista, vai onko ne tuomittu liian idealistisiksi ja saavuttamattomiksi?

Keskustelun avaa Vita Nuova -kollektiivin jäsen, queertaiteilija Artemis Myllynen, ja paneelin juontaa Vita Nuova -kollektiivin päätoimittaja, sarjakuvapiirtäjä Riina Tanskanen. Keskustelijoina ovat:

Samu Kuoppa, “Kapitalismin suuri illuusio” kirjasta tuttu tietokirjailija sekä energiapoliittisia valtasuhteita ja oikeudenmukaisuutta tutkiva väitöskirjatutkij

Alina Viranto, Vita nuovan virallinen utopia-asiantuntija, kirjoittaja ja sosiologian opiskelija

Vilma Tyni, ilmastofiktioon ja ekologiseen oikeudenmukaisuuteen syventynyt kirjallisuustieteen opiskelija 

Katri Jurvakainen, aktivisti ja kultivointia kapitalismia ylläpitävänä tekijänä ja mahdollisuutena sen ylittämiseen tutkiva väitöskirjatutkija

Unelmoiva open mic

Tule haaveilemaan toisenlaisesta tulevaisuudesta open miciin! Open mic on yhteinen ja osallistava tila meille Utopiailtamien unelmoijille. Mikki on avoinna runoille, performansseille, lastuille, oodeille, muistiinpanojen katkelmille, manifesteille, säihkyville utopioille ja lohtulauseille.

Ehkä uskaltaudut itsekin lavalle kuiskimaan salaisia toiveita? Tai sitten voit vain kuunnella..

Open micin avaa kaksi upeaa runoduoa: Emilia Värelä & Sofia Sylvia sekä Mielensäsanoittaja.

Yhdessä työskentelevät taiteilijat EMILIA VÄRELÄ & SOFIA SYLVIÄ inspiroituvat toisteisuudesta, näkymistä uimalasien takaa, päämäärättömyydestä, tummanpunaisen sävyeroista ja ohikulkevista koirista.

MIELENSÄSANOITTAJA on Roosa ja Veera Niskasen muodostama taidekollektiivi, joka hengittää ihmismielen onkaloista kumpuavia sanoja ja niitäkin, jotka jäävät sanomatta.

”Mielensäsanoittaminen on ajatusmaailman valloittamista, alusta kuvittelulle ja kauniille kohtaamisille. Taiteellaan kaksoset haluavat kuiskailla kysymyksiä, ihmetellä kaikkea nurinkurista ja tuoda luovia sieluja yhteen. Sääntöjä nämä sanoittajat eivät tunne.”

Artistit

DJ EMOTIONAL LABOUR kutsuu kollektiiviseen unelmointiin tanssilattialle soittaen pehmeimmät popit ja hunajaisimmat haaveet todeksi.

ITE EEROLA on rovaniemeläinen laulaja-lauluntekijä, mysteeridynamoksikin kutsuttu touhottaja ja ihminen. Musiikin tekeminen on Eerolalle tapa tutkia itseään, elämää ja olemassa olemisen sekä tämän kummallisen jaetun ihmisyyden sävyjä toisinaan raa’ankin henkilökohtaisella otteella. Ja kuten elämäkään, ei Eerolan musiikkikaan asetu mihinkään tiettyyn genreen tai tunnelmaan, vaan Eerola tekee omalla leikkisällä tavallaan mitä milloinkin sattuu syntymään. Välittömyydellään ja valovoimaisuudellaan hurmannut ITE EEROLA on ainutlaatuinen elämys, eikä koskaan voi täysin tietää, että mitä sieltä tällä kertaa on tulossa.

Lempi Elon musiikki huokuu folkia, jazzia, avantgardistista arvaamattomuutta sekä progressiivista väriloistoa. Aamukahveista havumetsämaisemiin, päivännoususta illankajoon, Elo elää ja kirjoittaa tarinoita maailmasta, jossa kierrymme yhteyden ja yksinäisyyden salaisuuksiin. Irroittelunhaluisen yhtyeen lausuessa melodiat tututkin paikat tuntuvat vierailta.

Lempi Elo julkaisi vuonna 2023 bändikollektiivinsa debyytin, Huojuvat puut, jonka laulujen on kuvailtu olevan jatkumoa Liekin ja Scandinavian Music Groupin kaltaisten klassikkoartistien värittämiin laulukirjoihin. Elon suusta ei laulut lopu ja kollektiivi julkaisee jo syksyllä toisen pitkäsoittonsa, joka näyttää yhtyeestä kepeämmän puolen.

“Vaikka laulut puhuttelevat etenkin pienillä eleillään, on mahdotonta olla myötäelämättä osaamisensa laajuuteen havahtuneen kollektiivin riemua.” – Soundi 2023

Elsi Sloan on yksi Suomen mielenkiintoisimpia nuoria muusikoita. Tätä mieltä on myös Soundi, joka nimesi hänet vuoden tulokkaaksi 2023. Kappaleissaan mm. queer-rakkaudesta, ilmastokriisistä ja maailman ajoittain karusta kauneudesta laulava artisti julkaisi debyyttialbuminsa vuonna 2023. “Pakko muuttua” -albumi pursuaa innovatiivisia äänimaisemia, jotka sulauttavat yhteen popin, räpin ja taiderokin elementtejä. Jokainen Elsi Sloanin livekeikka on aina oma ainutlaatuinen musiikillinen seikkailunsa. Utopiailtamien lavan Elsi Sloan valloittaa yhdessä bassotaiteilija Saara Mänttärin kanssa.